Voorkom voedselverspilling

Maar liefst dertig procent van het geproduceerde voedsel belandt niet op ons bord maar in de prullenbak. Dat is veel! Dus taste the waste: gooi je etenswaar niet weg, maar eet het op.
Waarom?
Voedselverspilling is wereldwijd een enorm probleem. In Nederland wordt jaarlijks zo’n 1,3 miljoen ton voedsel weggegooid, waarvan een groot deel nog perfect eetbaar is. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op het milieu, door het onnodig verspillen van water, energie en grondstoffen, maar zorgt ook voor een enorme financiële verspilling. Tegelijkertijd hebben miljoenen mensen wereldwijd niet genoeg te eten. Het is dan ook van groot belang om onze consumptie- en weggooigewoonten onder de loep te nemen.
Dit kun jij doen
Er zijn gelukkig tal van manieren om voedselverspilling te voorkomen. Door goed te plannen bij het boodschappen doen, kun je precies kopen wat je nodig hebt. Het invriezen van restjes, het gebruik van kliekjes en het kiezen voor kleinere porties zijn simpele maatregelen die al veel verschil maken. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je houdbaarheidsdata moet interpreteren. “Ten minste houdbaar tot” bijvoorbeeld, betekent niet dat het product daarna meteen onveilig is. Door bewuster om te gaan met je voedsel en creatief te zijn met wat je al in huis hebt, kun je een grote bijdrage leveren aan het verminderen van voedselverspilling.
Onze tips!

Te goed om weg te gooien
We verspillen met elkaar enorm veel voedsel. Wist je dat wereldwijd een derde van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid!? In Nederland is dat 2,5 miljoen ton per jaar. Duizelt het jou ook?

Maak worteltjesloofpesto!
Dat je wortelloof kunt eten, weet lang niet iedereen. Het loof belandt in het beste geval op de composthoop, maar gaat ook vaak rechtstreeks de prullenbak in. Van het smaakvolle loof kun je echter uitstekend pesto maken!

Foodsharing op de kaart
“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Red een weesbanaan!
Heb je al eens gehoord van de weesbanaan? De banaan is een van de meest verspilde voedselsoorten in Nederland.